25 February 2010

Maulidur Rasul



Assalammualaikum kepada para pembaca sekalian..esok merupakan antara hari yang bersejarah kepada umat Islam kerana Nabi Muhammad telah lahir pada tarikh ini. Berikut merupakan pergertian dan sebagainya 

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabiterakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.




Peristiwa Penting Dalam Bulan ini
Ada banyak peristiwa penting yang telah dicatatkan oleh sejarah jatuh bangunnya tamadun Islam di dalam bulan Rabiulawal
ini dan diantaranya ialah
Kelahiran junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah saw. Mengikut sumber-sumber mengatakan bahawa nabi lahir pada 12 Rabiul Awwal tahun gajah bersamaan 23 April 571M. Ini adalah sumber yang masyhur dan menjadi amalan umat Islam di Malaysia mengadakan sambutan Maulidurrasul pada 12 Rabiul Awwal di setiap tahun sehinggalah sekarang. Walau bagaimanapun ada sumber yang lain mengatakan bahawa nabi lahir pada 9 Rabiul Awwal tahun Gajah. Perbezaan pendapat ini akan disentuh lebih lanjut di bahagian Maulidur Rasul.
Perlantikan Nabi menjadi Rasul. Dibulan Rabiulawal inilah Nabi saw diangkat menjadi Rasul. Ketika ini Nabi saw berumur 40 tahun. Maka dengan ini bermulah dakwah baginda secara rasmi di Makkah al-Mukarramah.
Hijrah Tarikh hijrah adalah tarikh tibanya Rasulullah di Madinah al-Munawwarah pada ketika itu di sebut Yatsrib. Rasulullah sampai di Quba' pada hari Isnin 8 Rabiulawal dan Baginda sampai di Kota Madinah pada hari Jumaat 12 Rabiulawal dan Baginda menunaikan solat Jumaat yang pertama.
Peperangan Banyak peperangan yang telah terjadi pada zaman Rasulullah saw diantara tentera Islam dan tentera kuffar. Diantara peperangan yang berlaku di bulan Rabiulawal ialah peperangan Safwan (Badar pertama), Bawat, Zi Amar (Ghatfan), Bani An-Nadhir, Daumatul Jandal dan peperangan Bani Lahyan.
Wafatnya junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah saw. Rasulullah telah wafat pada hari Isnin 12 Rabiulawal 11H bersamaan 7 Jun 632M. Baginda wafat di rumah isterinya Aisyah ra dan dikebumikan di Madinah al-Munawwarah.
Abu Bakar ra. menjadi khalifah Pada hari Rasulullah wafat, para sahabat tidak mahu menangguh urusan pentadbiran kerajaan dan segera membai'ah saidina Abu Bakar ra di Dewan Bani Sa'idah. Ini adalah kerana urusan pentadbiran negara tidak boleh terhenti walau seketika dan ia adalah nadi sesebuah kerajaan. Sebahagian sahabat pula menguruskan pengkebumian jenazah Rasulullah saw yang diketuai oleh Saidina Ali ra Ahli Bait Rasulullah saw.
Pembukaan Iraq Tentera Islam yang dipimpin oleh Khalid Ibni Walid ra telah memasuki Iraq dan bermulalah pemerintahan Islam di bumi Iraq di zaman saidina Abu Bakar ra.
Pembukaan Baitul Muqaddis Salahuddin al-Ayubi telah memimpin tentera Islam menewaskan tentera Salib dan seterusnya membuka pintu bagi pembukaan Baitul Muqaddis pada tahun 583 H.
Kejatuhan Empayar kerajaan Islam Sepanyol Kubu terakhir tentera Islam di Andalusia telah ditumbangkan oleh tentera Sepanyol yang dipimpin oleh Ferdinando dan Isabella pada tahun 897H. Bermulalah kemusnahan tempat-tempat bersejarah warisan umat Islam, masjid-masjid ditukar menjadi gereja dan muzium dan tiada lagi suara azan di negara tersebut.



    Hukum
    Hukumnya harus


    oleh itu marilah kita memperbanyakkan selawat ke atas Nabi junjungan mulia kita..
    Selamat Menyambut Hari Maulidur Rasul 




    p/s : hayatinya

    kartun time kecik-kecik

    nie la kartun yang aku gile minat tengok time kecik-kecik dulu..nie la sebahagiannyer..da lama sangat..aku pon da luper apa lagi yang aku minat..korang pon mesti ada an minat yang sama time kita tengah comel-comel..kartun-kartun

    ultraman taro
    setahu aku la an, ini la ultraman yang pertama yang aku tengok kat tv..hehe..dia nie kire antara legend la dalam family keturunan mereka.


    doraemon
    haha,nie mesti ramai tahu..pasal seekor makhluk besar kale biru ada poket and ada macam-macam barang dalam poket dia..nak di jadikan cerita la an..


    pokemon
    haha, tengok cerita nie wat aku tak kua uma time uh..tak tahu la napa..aku minat kat aper ntah nama dia..luper la tapi bukan pikachu la..pe barang =p


    dragon ball
    pergh cerita nie la antara episod kartun paling lama sekali..dari dragon ball, dragon ball Z and dragon ball GT..
    aksi kung fu yang sangat ajaib..ada naga..bole ko bayang ke akira toriyama le wat cerita camni time zaman dia..pergh..memang geliga orang tua nie


    usop sontorian
    haha, nie la kartun malaysia yang antaranya la aku suke tengok..huhu


    sailormoon
    nie cerita pasal pempuan yang jadi superhero..time nak bertuka mesti naked an..haha
    dengan kuasa bulan akan menghukum mu..au


    digimon
    nie jepun punyer stok la nie macam pokemon..


    masked rider
    dari dulu ada da..tapi aku suka yang dulu-dulu





    nie lak kampung boy...suke-suke yang boncet uh



    power rangers
    nie dorang nie nampak macam ahli sihir tapi version moden..yeker?orang ada power berkala-kala..haha




    mojacko
    haha...nie binatang antara yang tercomel..moja-moja =)



    keluang man
    antara superhero malaysia yang berdispin..hehe
    dari tampoi le keluar malam..jahat dia nie...haha



    act, ada banyak lagi yang aku minat dan suka tengok tapi aku da luper la geng...maklum da tua..20tahun da ha..
    anyway tu jerla..hehe..tak tahu nak tulis aper g da..hilangkan boring jer nie =)

    23 February 2010

    sorry dear


















    saya tahu apa yang awak rasa, saya tak ada niat langsung nak marah awak. saya tak tahu naper awak pikir saya marah awak. and tq coz sayang saya..im appreciate kasih sayang awak pada saya selama kita bersama..saya tahu saya salah..saya minta maaf sangat..saya sayang awak sangat dear..takkan duakan awak even apa terjadi pun..tu janji saya pada awak yang perlu awak tahu..saya hanya cintakan awak,awak and awak selamanya.

    22 February 2010

    menarik

    gambar kat singapore checkpoint

    ini aper yang aku tengok kat internet le an..tak tahu lak aku betul ke tak..
    sampai pun tak pernah..
    tapi macam photoshop jer..hehe..aku pon le wat..haha  =)


    lihat tangan budak tu

    apalah nasib si tua menerima hinaan sebegitu, budak kecik lak tu...ish3..
    naseb ko bukan budak melayu kat malaysia budak kecik..chait


    1 gelas 1 rupee

    dei tak da bekas lain ker wei..eish geli den nk tegok air tu..hahaha


    terbang

    aku rasa dorang nie terlebih tengok dragon ball nie ha..haha


    oh,hujan

    nie,katak mahu panggil hujan ler..haha..oh hujan


    najib

    kelaka la gambar nie..hahaha =)


    p/s : keamanan adalah hak sejagat, usah binasakan negara

    dosaku



    ya allah, ampunkanlah dosa hambamu ini ya allah..
    ya allah, berikanlah kekuatan kpd hambamu ini ya allah..
    ya allah, berikanlah ketabahan kpd hambamu ini ya allah..
    ya allah, berikanlah petunjuk dan hidayahmu kpd hambamu ini ya allah..
    ya allah, jauhkanlah segala bencana kpd hambamu ini ya allah..
    ya allah, berikanlah kebahagiaan kpd hambamu ini ya allah..
    ya allah yang maha pengasih lg maha penyayang..
    kpd Kau sahaja aku memohon ya allah..
    ameen ya-rabbal alameen..


    21 February 2010

    sebab dilarang guna hp ketika isi minyak

    Kenapa Kite Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak

    Mari kite cuba ramai-ramai eksperimen jadi. Nak tengok, jadi ke tak. Aku tak try lagi. Meh kita tengok ekspiremen sains kat bawah ni untuk buktikan betapa bahayanya mengisi minyak sambil berbual atau bersms menggunakan handphone.
    Kita sediakan bahan-bahan serta alatan yang diperlukan.Iaitu :-
    1. Kuali sebiji. Cari yang leper tu..
    2. 3 biji kad. Kad manila pun boleh..tapi jangan pakai mycard, kad kredit ataupun kad ATM, mahupun sim card.
    3. 1 rol kertas foil. Kertas timah tu laa..yang macam bungkusan kedua corn flakes tu laa...
    4. Handphone sebiji dan pastikan gak ada kredit..
    5. Minyak petrol sikit..kalau tak nak beli kat stesen..curik jer kat moto abang, ayah atau adik korang..





    Eksperimen bermula




    Susun kad tadi lebih kurang macam ni..





    Letak pula kertas foil tu atas kad tadi..





    Letak petrol sikit dan buat panggilan ke seseorang..

    TIBA-TIBA..

    Api menyala !!! Peringatan, anda dinasihatkan untuk tidak mengunakan handphone ketika di stesen minyak
    ha,nie la jadi nya jika tak dengar cakap..da tergadah baru nak berteriak..

    p/s : ibu,i love u =)

    20 February 2010

    kehidupan sempurna

    PERHATIAN
    UTAMAKAN KESELAMATAN

    Kerja-kerja membersih,
    menampal, membaiki
    dan menguatkan hati sedang
    dijalankan.

    Kesulitan sekarang adalah
    untuk keselesaan
    dan kesenangan di masa
    hadapan

    oh hidup,
    semakin lama aku semakin celaru dengan setiap detik tingkahku,
    manakan tidak
    titi yang sekian lama aku berdiri kini makin usang di makan usia,
    mmengapa ini terjadi?
    atas kelalaian aku kah atau sombong bodoh aku kah?
    aku keliru..
    aku termenung sejenak di tangga batu rumah melayu melaka ku
    " APA NAK JADI DENGAN AKU NI ?? ''
    seperti ada suara dalaman yang melontarkan bisikan itu di telinga ku,
    aku tunduk diam seketika memikir sejenak perkara yang lalu yang ku tempuhi,
    kata orang berfikir sejenak lebih baik daripada bertindak terburu2..
    telah ku tempuhi segala onak berduri,jalan berliku selama 20 tahun di bumi..
    pelbagai rintangan dan cabaran yang telah mematangkan kehidupan ini..
    orang kata siapa yang tidak menjadikan pengalaman atau sejarah semalam sebagai iktibar adalah manusia terbodoh..

    jadi sebagai ingatan, jadikan perkara yang sudah sebagai iktibar,
    jangan di ulangi perkara yang tak berfaedah.

    p/s : sayang sori wat awk marah..saya ingin tahu saje bukan menuduh

    17 February 2010

    munajat cinta


    Malam ini, ku sendiri,
    tak ada yang, menemani,
    seperti malam-malam,
    yang sudah, sudah

    Hati ini, selalu sepi,
    tak ada yang, menghiasi,
    seperti cinta ini,
    yang selalu, pupus

    Tuhan kirimkanlah aku,
    kekasih yang, baik hati,
    yang mencintai aku,
    apa adanya

    Mawar ini, semakin layu,
    tak ada yang, memiliki,
    seperti, aku ini,
    semakin, pupus


    lagu nie di tujukan khas untuk Putri Noratiqah Ismail
    thanks terima saya dalam hati awak
    now da genap 2 bulan kita bersama
    memang usianya agak mentah
    tapi bersama kita keraskan ia
    haha =)

    p/s : i love you so much syg

    14 February 2010

    GONG XI FA CAI to all Chinese



    the year of the tiger 

    Gong xi fa cai, everyone! Or gong hei fat choi, gung hay fat choy, khiong hie fat choy, or any other way you might want to transliterate the Cantonese pronunciation.
    If you have no idea what I’m talking about, it’s the lunar new year, as celebrated by the Chinese. I hope you’re all wearing red, kids. Al thought we, Muslim don’t believe in lucky and fortune, may Allah 
    (I used Allah not The God) give you peace and prosperous year of the tiger!
    selamat tahun baru cina kepada rakan-rakan berbangsa cina

    p/s : rindu sangat kepada kekasih hati di Temerloh =)

    12 February 2010

    kedut

    Seorang nenek datang menziarahi rumah cucu perempuannya yang baru berkahwin pada petang jumaat. Setelah membunyikan loceng, si nenek terkejut kerana mendapati cucu perempuannya yang membuka pintu tanpa seurat benangpun dibadannya. Belum sempat si nenek bertanya, si cucu berkata,“saya sedang menunggu suami saya pulang dari berkerja!”.
    “tapi kau telanjang !!!???” marah si nenek .
    “ini BAJU CINTA saya” balas si cucu perempuannya
    “BAJU CINTA ??” si nenek kehairanan“ya, suami saya menyukainya, saya juga begitu senang MEMAKAInya. Saya harap nenek dapat balik dulu sebelum suami saya pulang kerana tentu suami saya nanti akan berasa malu melihat saya memakai BAJU CINTA ini di hadapan nenek” pinta si cucu perempuannya.
    Si nenek faham kehendak cucunya. Dalam fikirannya mungkin itu cara terbaru si isteri melayan sang suami di petang jumaat ini. Di dalam perjalanan pulang si nenek mendapat idea. fikirnya dengan mengikut cara cucu perempuannya, sudah tentu dia dapat mengeratkan hubungannya dengan si atok yang sudah berumur. sesampai di rumah, si nenek tadi menanggalkan semua pakaiannya, mandi,berbedak dan memakai minyak wangi sewangi wanginya. kemudian si nenek tadi pun menunggu si atok pulang.
    Berberapa ketika si atok tadi pulang, sebaik saja pintu di buka si atok mendapati si nenek berbogel kat depan pintu
    “kenapa dengan kau nie … buang tebiat???” marah si atok tadi.
    “ini lah BAJU CINTA bang” kata si nenek tadi.
    “BAJU CINTA???……kalau iye pun, iron la dulu baju tu”
    haha..lalu nenek kata da kedut sangat da bang..maner bole..
    begitulah ceritanya
    motif aku cerita?
    ha lu pikir la sendiri


    sekadar gambar hiasan..tak da kene mengene dengan cerita pakcik dan makcik tadi =)

    act nga boring la doe..
    nie aku merapu cam orang gile...
    ngantok da tapi now da pukul 6..
    nie tido comfirm  tak bangun kelas kang..

    p/s : miss my syg =)

    11 February 2010

    bungkusan pertama


    assalammualaikum
    hai sume,
    hari ni 1st time aku ada blog
    just for fun jer blog nie an
    nak luahkan perasan ker
    kongsi cerita ker
    blue pon boleh if ada
    haha....
    anyway tq la kat keri dan juga putri =)
     ini senyuman buat sekelian umat yang view blog aku nie terutamanya buat keri =p